Fitoterapi Biktiler İle Tedavi
Fitoterapi dilimize bitkiler ile yapılan tedavi olarak çevirebileceğimiz bilinen en eski bilimlerdendir. Fitoterapi, tamamlayıcı, destekleyici bir rasyonel tedavi şeklidir. Fitoterapi tedavisinde bitkilerden veya bitkilerin belirli kısmından yararlanır, bunlardan tıbbi çaylar, krem, ilaçlar, şuruplar, damla, drajeler şeklinde tüketilir. Bitkiler fotosentezden dolayı içerisinde karbonhidrat, protein, lipid, vitaminler, mineraller gibi önemli primer ve sekonder metabolitleri içerir, bitkiler ile yapılan tedavide de bu önemli besin öğelerinden yararlanılır.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Tıbbi Bitkiler ‘bir veya birden fazla organıyla tedavi edici veya hastalıkları önleyici veya herhangi bir kimyasal-farmasötik sentezin öncüsü olabilen bitki çeşitleridir.’ tanımını yapmıştır. Bunlardan hazırlanan ürüne fitoterapötik ürünler, bitkisel ilaçlara da fitofarmaka denir. Fitoterapinin amacı hastalıkları tedavi etmek, şiddetlenmesini önlemek, tedaviye destek vermek, hastalıklardan korumaktır. Bitkiler ile yapılan tedavinin en bilinen örnekleri söğüt ağacı (salix alba) kabuğundan elde edilen bir maddeyle geliştirilen aspirin, sıtma tedavisinde kullanılmış kınakına (cinchona) kabuğundan elde edilmiş kinin, kanser tedavilerinde kullanılan pratiksel bitkiler, immünite ve dolaşım sistemi güçlendirmek,vb. birçok bitki bu ve benzeri önemli amaçlarla kullanılmaktadır. Tıbbın çoğu dalı ve eczacılık sektörü, bu alanın sayesinde gelişmiştir ve hala gelişim göstermektedir.
Fitoterapinin temel koşullarından biri standardizasyondur. Yani bitkinin uygun koşullarda toplanmış, hazırlanmış olarak kullanıma hazır hale getirilmiş olması gerekir çünkü içerisindeki başka etken maddeler, kalıntılar, kontaminasyon riski vb. onlardan yararlanmak isterken vücudumuza zarar da verebilir. Mutlaka doktor teşhisi, tedavisi ile belirlenen uygun dozda ve uygun ürün uygulanmalıdır. Dünyada %70-90 gibi büyük bir oranda fitoterapi ve bitkiler şle yapılan tedavilerden yararlanılmaktadır.