Ergenlik Dönemine giren her kadında genellikle 29 günlük periyodlarla adet kanaması görülmektedir. Adet düzensizliği ilk adet döneminden 12 ila 18 ay görülmektedir. Bu dönemde adet periyodları arasındaki gecikmeler normal karşılanmalıdır. Salgılanan hormonlar arttığında vücudun buna alışabilmesi ve düzene girebilmesi için belirli bir zamana ihtiyacı vardır. Anca vücudun alışma süresi bittiğinde sağlıklı her kadın 28 günde bir adet olur. Regl kanaması genelde 5-7 gün kadar sürmektedir. Bu sürede hijyen açısından günde 4-6 ped değiştirilmelidir. Adet araları süresi herkeste farklı olabilmektedir.21 günden kısa aralıklı adetler sık adetlerdir fakat 36 günü aşkın aralarda ise seyrek adet dönemi söz konusudur. Adetin düzenli olabilmesi için vücudun uyum içinde çalışması gereklidir. Vücudun başka bölgelerindeki problemler adet zamanlarını etkileyebilmektedir.
Adet düzensizliği nedir?
Kişinin diğer sağlıklı kadınlar gibi normal döngüden daha erken veya daha geç adet olması durumuna adet düzensizliği adı verilmektedir. Adet düzensizliğinin sebepleri hipofiz, yumurtalık, rahim ve hipotalamus gibi bölgelerin uyum içinde çalışamamasından kaynaklanmaktadır. Gerçekleşen ilk adet döneminden menopoza girene kadar her ay 28 ila 35 günde bir adet gerçekleşir. Adet düzensizliğin tespiti için ilk adet gününden bir sonraki adet dönemine kadar not alınıp günler sayılmalıdır.
21 günü geçmeyen ve 36 günü geçen adet kanaması durumlarında adet düzensizliği olarak kabul edilmektedir. Ayrıca 3 28 günlük periyodda adet olunmaması durumunda, adet dışı kanama oluşması durumunda, adet kanının miktarı ve adet günü süresi az veya fazlaysa da adet düzensizliğinden söz edilebilir.
Adet düzensizliğine Neler Sebep Olur?
Adet düzensizliğine sebep olan durumlar oldukça fazladır. Aynı zamanda bu durum herkeste farklı seyretmektedir. Adet düzensizliği genelde hormon değişikliği durumlarından oluşmaktadır. Aşırı alkol ve sigara kullanımı, depresyon, menopoz, troid hastalıkları, şeker hastalığı, miyom, polip, yumurtalıklardan kaynaklanan problemler gibi durumlar adet düzenliğine sebep olabilmektedir. Düzenli kullanılan doğum kontrol, ertesi gün hapları gibi bitkisel veya medikal ilaçlarda adet düzensizliğine yol açabilmektedir. Dengesiz beslenme, sinir stres gibi hormonları bozan çevresel faktörlerde adet düzensizliklerinin sebepleri arasında sayılabilir.
Adet düzensizliği tanısı nasıl konur?
Doktor hastanın tıbbi geçmişini inceledikten sonra bazı tetkikler istemektedir. Aynı zamanda adet zamanlarının aralığı, sıklığı, miktarıyla ilgili bilgiler edinir. Pelvik muayenenin ardından ultrason, histeroskopi gibi görüntüleme cihazlarıyla rahim içi incelenmektedir. Rahim ağzı kanseri şüphesinde doktor hastadan SMEAR testi ve biyopsi isteyebilir.
Adet Düzensizliği ve Fitoterapi
Günümüzde hastalıkların tedavisinde sadece cerrahi ve tıbbi yöntemler yetmemektedir. Uzmanlar aynı zamanda Adet Düzensizliği’nin tedavisi için Fitoterapiyi önermektedir. Fitoterapi, çeşitli bitkiler yoluyla hastalıkların tedavi edilmesini sağlayan bir yöntemdir. Fitoterapi vücudun bağışıklığını yükseltirken aynı zamanda hastalıklara yapılan tedavi yöntemlerinin etkisi arttırmakta ve yan etkilerini en aza indirmektedir.
Fitoterapi Türkiye Sağlık Bakanlığı tarafından resmi olarak kabul edilmiştir. Fitoterapiyi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Daire Başkanlığı yönetmektedir.
Fitoterapi tedavisinde bitkileri doktordan bağımsız bilinçsizce tüketmek vücuda zararlı olabilir. Bu bitkiler birçok dalda hastalıklara çözüm üretebilmektedir. Bitkilerin belirli dozlarda doktor kontrolünde kullanılması en sağlıklıdır. Çünkü şifalı bitkilerde Ekstrat adı verilen bitki özü içeriği bulunmaktadır. Laboratuvarlarda çeşitle testlerden geçen bitkiler daha sonra son teknoloji cihazlarla ihtiyacı olunan kısım ayrıştırılmaktadır. Faydalı kısım ayrılmaktadır. Bit adet bitkisel ürün kapsülü kilolarca faydalı bitki demektir.