Böbreklerin vücudumuzdaki görevleri, kan süzüldükten sonra geriye kalan atıkları idrara dönüştürmek ve bu şekilde kanı temizlemektir. Böbrek kanseri normal amacıyla çalışan hücrelerin anormalleşerek büyümesi ve işlevlerini kaybetmesidir. Böbrek kanserinin oluşmasında kesin sebepler olmasa da obezite ve sigara kullanımı gibi faktörler kanserin riskini arttırmaktadır. Bunlarla birlikte yakın ailesinde böbrek kanseri öyküsü, tansiyon hastalığı olan bireylerde riskli grupta yer almaktadır.
Kanser ilk evrelerde belirtisiz ilerleyebilir. Böbrek kanserlerinin %25-30’luk kesimi başlarda belirti vermez. Fakat rutin testlerle ve saptanmasına yardımcı tetkiklerle veya farklı hastalıkların testlerinden yola çıkılarak erken teşhis koyulabilir. Bu sebeple rutin sağlık taramaları herkese önerilmektedir. Erken teşhiste tedaviye başlanan böbrek kanserinde büyük oranlarda başarı yakalanabiliyor.
Böbrek Kanserinin Oluşmasının Nedenleri Nelerdir?
Ortalama kanserlerin %3’ünü oluşturan böbrek kanseri son yıllarda artış göstermiştir. Böbrek kanserinin en önemli risk faktörü yaştır. Böbrek kanseri erken evrelerde sinsice ilerlediğinden özellikle 40 yaşının üzerindeki bireylerde rutin taramalarını göz ardı etmemeleri önerilmektedir.
Böbrek kanserinin bir diğer en önemli risk faktörü ise sigara kullanımıdır. Çok yağ tüketme, katkı maddeli ürünler tüketme, kimyasallara maruz kalma gibi faktörlerde kişilerin böbrek kanserine yakalanma riskini arttırmaktadır.
Böbrek Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Erken teşhisi zor olan böbrek kanserinin ilk evrelerinde belirti görülmez. Genelde böbrek kanseri teşhisleri başka hastalıklardan şüpheleni yapılan Ultrason,MR, BT gibi cihazlarla tespit edilmektedir. Fakat ilerlemiş böbrek kanseri vakalarında çeşitli belirtiler görülmektedir.
- Sırt ağrısı ve karın ağrısı
- İdrarda yanma ve kan
- Durduk yere zayıflama
- Karında veya yan karında elle hissedilir kitle varlığı
Gibi belirtiler olması durumunda en yakın sağlık kurumuna danışmanız gerekmektedir.
Böbrek Kanserinde Tanı Yöntemleri Nelerdir?
Böbrek kanseri erken dönemlerde belirti vermemektedir. Fakat düzenli sağlık kontrolleri ile ufak kanser hücreleri tespit edilebilir ve büyümeden tedaviye başlanabilmektedir. Fakat sağlık kontrollerini ihmal eden kişilerde tanısı koyulamayan kanser hücreleri büyümekte ve yayılmaktadır.
Bu yüzden başka bir sebep veya rutin kontrol sırasında anormal bir ultrason sonucuna rastlandığında sonucu kesinleştirmek için Bilgisayarlı Tomografiden yararlanılmaktadır.
Doktor tanıyı kesinleştirmek için yaptığı muayeneler ve sonuçlardan sonra bir takım kan ve idrar tahlilleri isteyebilir. Bunlar dışında bazı durumlarda biyopsi örneği de alınmaktadır.
Böbrek Kanserinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Tedaviler her hastalıkta olduğu gibi böbrek kanserinde de kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Kanserin böbreğin içindeki yeri, kanserli hücrenin büyüklüğü, hastalığın evresi, olası metastazlar ve hastanın özelliklerine göre değişmektedir. Bunların dışında kanserin vücuttan çıkarılması için yapılan cerrahi müdahaleler, ilk tercihler arasında yer almaktadır.
Fitoterapi ile Böbrek Kanserine Çözüm Var!
Kanser günümüzde tedavisi zor olan ağır bir hastalıktır. Fakat tedavisi mümkündür. Kanserin tedavisini hızlandıran en önemli faktörlerden birisi erken teşhistir. Günümüzdeki imkanlar ve modern tıp sayesinde kanser erken teşhis edilebilmektedir. Yine de herkes bu durumun farkına varamamakla birlikte çok geç teşhis koyulan hastalarda mevcuttur.
Fitoterapi ile kanser tedavi yöntemlerinin yan etkileri azaltılmakta ve tedavinin hızı arttırılmaktadır. Modern tıbbın fitoterapi ile birlikte kullanılması ile birlikte binlerce kanser hastası kanserden kurtulmaktadır.
Fitoterapi ile Akciğer Kanseri, Prostat Kanseri, Mide Kanseri, Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri, Böbrek Kanseri, Pankreas Kanseri, Rahim (Uterus) Kanseri, Cilt Kanseri, Testis Kanseri, Mesane Kanseri, Over (Yumurtalık) Kanseri ,Bağırsak (Kolon) Kanseri ve Meme Kanseri gibi kanserlerin tedavisinde önemli ilerlemeler kat edilebilmektedir.
Fitoterapi’nin Kanser Tedavisinde Kullanılmasının Amaçları Nelerdir?
- Kanserleri hücrelerin vücuttaki diğer organlara sıçramasına engel olmak,
- Kanserli hücreleri yok etmek,
- Hastanın bağışıklığını güçlendirerek vücudu diğer hastalıklardan korumak,
- Modern tıpla kanser tedavisi için kullanılan kemoterapi ve radyoterapi yöntemlerinin etkilerini arttırmak,
- Kemoterapi ve radyoterapi tedavilerinden kaynaklanan yan etkileri minimuma indirmektir.
Kanser Tedavisi için Kullanılan Şifalı Bitkiler Nelerdir?
Araştırma merkezlerinde yapılan çalışmalara göre ginseng, yaban mersini, zerdeçal, reishi mantarı gibi bitki özlerinin kanser tedavisinde kullanılarak olumlu sonuçlar alındığı gözlemlenmiştir. Bu konular hakkında çalışmalar yapan Fitoterapi uzmanları kanser tedavisinde etkili bitkisel ürünleri ve bitki özlerini geliştirmektedirler.
Ülkemizde en sık görülen kanser tipi Akciğer Kanseridir. Akciğer Kanserinin sebeplerinin başında sigara kullanımı gelmektedir. Tıbbi bitkileri tüketen Çin ve Hindistan gibi ülkelerde kansere yakalanma oranı diğer ülkelere nazaran daha azdır. Bu ülkelerde görülen kanserlerin nedeni genelde hava kirliliğidir.
Kanser Hastaları Nasıl Beslenmelidir?
Dr. Hakan Özkul Kanser Tedavisi için kendisine gelen hastalara tedavinin olumlu sonuç verebilmesi için “Kanser hastasının yeme-içmeye devam etmesi ve bilincinin yerinde olması gereklidir.” diyor.
Kanser Hastaları için Beslenme Tüyoları:
- Ev yapımı yoğurt tüketilmeli,
- Katkı maddesi içeren ürünler tüketilmemeli,
- Tereyağı ve zeytinyağı dışındaki yağlardan uzak durulmalı,
- Unlu mamüller tüketilmemeli,
- Şekerden uzak durulmalı,
- Beyaz ekmek tüketilmemeli (ekmek olarak tam buğday ekmeği tüketilebilir),
- Sarımsak, limon ve bal tüketilmeli,
- Sabah ve akşam olmak üzere bir tatlı kaşığı çörek otu yağı ve yarım çay bardağı süzme zeytinyağı tüketin,
Fitoterapi ile Kanser Tedavisinin Süresi Ne Kadardır?
Fitoterapi ile Kanser Tedavisine vücut anında cevap vermez ve bir süreç gerektirir. Kanser Tedavisinin süresi 6-12 ay arasında kanserin türüne ve hastanın durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Tedavinin etkisi 4 ay gibi kısa bir sürede de etki edebilmekle birlikte 1 sene sürdüğü de görülmektedir. Kanserli hücreler tamamen tedavi edildiğinde olası metastazları önlemek için düşük dozlarda fitoterapi tedavisinin devam edilmesi önerilmektedir.
Radyoterapi ve kemoterapi çoğu zaman kanser hücrelerini yok edememektedir. Bu hücreler başka organlara geçip güçlenir ve kanser hücreleri üremeye başlar. Metastaz eden kanser bir öncekinden daha ağır geçer. Bu yüzden kemoterapi ve radyoterapi dışında fitoterapi tedavisi mutlaka uygulanmalıdır.