Polikistik Over Sendromu kadınlarda çok sık rastlanan hormonal bozukluklardan biridir. Polikistik Over’in en bilinen belirtileri regl olmama veya çok uzun aralıklarla regl durumlarıdır.
Polikistik Over Sendromunda damarlardaki androjen hormonunun artışından kaynaklanan ciltte yağlanma, akne problemleri, saç dökülmeleri ve tüylenme gibi belirtiler oluşmaktadır.
Polikistik Over
Sendromu kadınlarda en sık görülen hormonal bozuklukların başında yer almaktadır. Polikistik Over adet görememe ya da uzun aralıklarla adet görme gibi düzensizliklerle kendini belli eder. Polikistik Over Sendromunda, kanda androjen adı verilen hormonların artışına bağlı olarak ciltte sivilcelenme, yağlanma, saç dökülmesi ve tüylenme gibi belirtileri vardır.
FSH-LH Hormon testlerinde normal değerler 3 yakınlarındayken bu hastalıktan muzdarip kadınlarda bu oran daha yüksek çıkmaktadır.
Polikistik Over Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
Kandaki androjen hormonunun artması ve yumurtlama bozukluğuyla beraber bazı belirtiler meydana gelmektedir. Genelde regl olmama veya uzun aralıklarla regl olma durumları Polikistik Over Sendromunun en sık rastlanan belirtileri arasındadır.
Damarlarda androjen hormonlarının artışında meydana gelen belirtilerde tüylenme, ciltte akne oluşumu, yağlanma, saç dökülmesi gibi durumlarla karşılaşılmaktadır. Aynı zamanda Polikistik Over Sendromu insülin oranını da etkilediğinden kilo artışı sık görülen belirtiler arasındadır.
Hastalığın Belirtilerini toparlayacak olursak:
- Ciltte akne oluşumu ve yağlanma
- Cilt rengi değişikliği
- Erkek türü tüylenme
- İltihaplanma
- Hiç adet olmama veya düzensiz adet periyodları
- Kısırlık
- Psikolojik problemler
- İnsüline direnç sağlama
- Saç Dökülmesi
Polikistik Over Sendromunun Tanısı Nasıl Konulmaktadır?
Muayene sırasında polikistik overden şüphelenildiğinde kişinin tıbbi geçmişi incelenir. Polikistik Over Sendromu kadınların %10’unda görülmektedir. Bu sendrom ergenlik döneminde veya genç erişkin dönemdeki gençlerde de görülmektedir.
Genellikle obezite problemi yaşayan, regl şikayetleri olan, diğer belirttiğimiz belirtilerden muzdarip genç kızlarda polikistik over sendromu varlığı araştırılmalıdır.
Regl problemleri olan her kızda Polikistik Over Sendromu bulunmamaktadır. Yeni adet görmeye başlamış kızlarda regl zamanları düzensiz olabilmektedir. Bu durumun düzene girebilmesi için bireyin beyni ve yumurtalıkları arasındaki uyumun oturması gerekmektedir.
Hastalığın teşhisi için genelde hormon testi ve kan sayım testi uygulanmaktadır. Aynı zamanda Ultrason ile yumurtalıklar incelenerek Polikistik Over Sendromu tanısı koyulabilmektedir.
Polikistik Over Sendromunun Tedavisi Nasıl Yapılır?
Pelvik muayene ile hastanın üreme sistemindeki problemler incelenir. Doktor tarafından yaptırılan testler sonucunda hastaya doğum kontrol hapı veya adet düzenleyici ilaçlar verilmektedir. Eğer Polikistik Overle beraber gelişen farklı hastalıklar söz konusuysa doktor başka tedavi şekilleri de deneyebilir.
Uzun süre tedavi edilmeyen Polikistik Over Sendromu başka hastalıkları beraberinde getirebilir. Polikistik Over Sendromu yaşayan bireyler yumurtlama problemlerinden dolayı gebe kalamayabilir. Ayrıca hastalığın görüldüğü bireylerde insülin ve yağ mekanizmasının bozulmasından dolayı obezite, diyabet, kolestrol gibi rahatsızlıklarda görülebilmektedir.
Polikistik Over Sendromunun ilaç tedavisi vücuttaki hormonların düzenlenmesi, insülin ve yağ mekanizmasının dengelenmesi için uygulanır. İlaç tedavisi süresince bireyin doktorun önerdiği şekilde fiziksel aktivite ve diyet uygulamalıdır. İlaçlar bu şekilde daha etkili olabilmektedir. Yumurtlama fonksiyonlarını kaybetmiş bireylerde yumurtlamayı tekrardan kazandırılabilmesi açısından kapalı uygulamalarla yumurtalıklara cerrahi müdahaleler yapılmaktadır.
Polikistik Over Sendromu ve Fitoterapi
Günümüzde hastalıkların tedavisinde sadece cerrahi ve tıbbi yöntemler yetmemektedir. Uzmanlar aynı zamanda Polikistik Over Sendromu’nun tedavisi için Fitoterapiyi önermektedir. Fitoterapi, çeşitli bitkiler yoluyla hastalıkların tedavi edilmesini sağlayan bir yöntemdir. Fitoterapi vücudun bağışıklığını yükseltirken aynı zamanda hastalıklara yapılan tedavi yöntemlerinin etkisi arttırmakta ve yan etkilerini en aza indirmektedir.
Fitoterapi Türkiye Sağlık Bakanlığı tarafından resmi olarak kabul edilmiştir. Fitoterapiyi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Daire Başkanlığı yönetmektedir.
Fitoterapi tedavisinde bitkileri doktordan bağımsız bilinçsizce tüketmek vücuda zararlı olabilir. Bu bitkiler birçok dalda hastalıklara çözüm üretebilmektedir. Bitkilerin belirli dozlarda doktor kontrolünde kullanılması en sağlıklıdır. Çünkü şifalı bitkilerde Ekstrat adı verilen bitki özü içeriği bulunmaktadır. Laboratuvarlarda çeşitle testlerden geçen bitkiler daha sonra son teknoloji cihazlarla ihtiyacı olunan kısım ayrıştırılmaktadır. Faydalı kısım ayrılmaktadır. Bit adet bitkisel ürün kapsülü kilolarca faydalı bitki demektir.